PressClub Romania · Article.
Racing MIMI primeşte o lucrare de artă pe acoperiş ca una din vedetele CSWeek 2023
Fri Sep 29 13:22:00 CEST 2023 Comunicat de presă
Lucrarea semnată de Mihai Zgondoiu pe acoperişul MIMI va fi prezentată în premieră pe 1 octombrie, în cadrul Străzi Deschise București - Promenadă Urbană, de pe Calea Victoriei.
Press Contact.
Alexandru Seremet
BMW Group
Tel: +40-213041532
send an e-mail
Author.
Alexandru Seremet
BMW Group
Bucureşti. Racing MIMI a devenit un automobil de curse redutabil mulţumită echipei Engage Engineering, dar are şi o prezenţă importantă în afara competiţiilor. De-a lungul istoriei proiectului a primit o serie de lucrări de artă pe acoperiş, prezentate apoi la curse, ceea ce îi îndreptățește titlul de „cea mai rapidă galerie de artă din lume”. Începând cu 2022, în urma colaborării cu Săptămânii Creativității Sustenabile CSWeek, artiştii pictează direct pe acoperişul maşinii. Prima lucrare a fost semnată de artistul Bogdan Cazacincu în cadrul CSWeek 2022.
Racing MIMI, pilotat de Horia Platona, este angrenat într-o confruntare spectaculoasă pentru podium în clasamentul clasei 2A (tracţiune faţă), în Campionatul Naţional de Super Rally. Remarcabil este că lupta se dă cu modele convenţionale, cu motor cu ardere internă, multe fiind automobile de curse în pregătire de fabrică după specificaţii precum Rally 4 sau TCR. Ultima etapă, organizată la Craiova în septembrie, a venit cu un loc trei, câştigat spectaculos cu avantaj de numai 17 sutimi de secundă în faţa unei serii de concurenţi redutabili. Racing MIMI păstrează astfel şansa unui titlu înainte de ultima etapă. În pregătirea cursei de la Bucureşti, programată acum pe 4 noiembrie, MIMI a mai primit de la echipa Engage Engineering un ultim tratament de reducere de greutate, pentru a fi cât mai competitiv.
În acest format nou înainte de ultima confruntare importantă a sezonului, MIMI a servit drept pânză pentru artistul Mihai Zgondoiu, cu un portofoliu important de expoziţii care au inclus Muzeul Naţional de Artă Contemporană sau Muzeul de Artă Recentă. În practica sa artistică, Mihai oscilează cu lejeritate într-o arie largă de genuri și tehnici vizuale, de la desen, colaj și print experimental, la video-instalații, acțiuni-performance și intervenții urbane. „Să desenezi, sau să pictezi o mașină de curse este mai mult decât o provocare, mai ales când vorbim de un MINI electric. Intervenția mea vizuală a urmărit să păstreze o parte din cromatica deja existentă a automobilului, dar și să contureze spiritul agil și feroce al vehicului”, declară Mihai.
Pentru proiectul MIMI, Mihai a folosit spray şi markere într-un limbaj ce aminteşte de street art. Cromatic a preluat din schema de culori a maşinii, dominată de albastru în faţă, cu elemente de decor galbene şi colant portocaliu pentru numele pilotului şi numărul de concurs. Ca formă a împrumutat o serie de concepte şi idei din repertoriul lui artistic – flacăra, ce evocă energia în competiţii şi forme stilizate de extratereştri cu ochii mari, alungiţi pe verticală, evocând prezenţa ieşită din comun a acestui model în curse.
Dezvelirea proiectului se va face în cadrul Străzi Deschise București - Promenadă Urbană, pe Calea Victoriei, în Zona Pieţei Revoluţiei. Lucrarea poate fi văzută duminică, 1octombrie, între orele 11:00 şi 20:00.
MINI Cooper SE este baza Racing MIMI şi este singurul model de
curse care are certificare ISO în ceea ce priveşte emisiile de dioxid
de carbon pe tot ciclul de viaţă – cu până la două treimi mai mici
faţă de un model MINI Cooper similar pe benzină. Din postura de maşină
electrică sustenabilă de curse, Racing MIMI este una din vedetele
Săptămânii Creativității Sustenabile – CSWeek şi marchează debutul
evenimentului, dar şi deschide un program amplu de proiecte comune
alături de BMW Group România care va include o premiera unui film
despre arhitectul Karl Schwanzer, dar şi o expoziţie unică de desing
dedicată lui Paul Bracq.
Săptămâna Creativității Sustenabile – CSWeek, inițiată de Galeria Galateca și Asociația Culturală NEO ART România, se derulează între 1 și 15 octombrie 2023, în București, Cluj - Napoca și Timișoara implicând peste 30 de parteneri și zeci de creatori. Coordonatoarele și curatoarele acestei ediții sunt Anca Boeriu și Andreea Sandu, împreună cu echipa curatorială formată din Elena Aronoaie-Adorian, Lucian Broscățean și Ana Negoiță.
Despre Mihai Zgondoiu
Mihai Zgondoiu (n. 1982) este artist, curator și galerist
independent cu studii doctorale în domeniul artelor vizuale. Între
anii 2014-2021 predă la Universitatea Națională de Arte din București,
iar din 2018 la Facultatea de Arte și Design din Timișoara. De
asemenea, Mihai a fost iniţiator şi coordonator al galeriei Atelier
030202 din București (2009 până în prezent), co-curator al galeriei
geamMAT a Muzeului de Artă din Timișoara (2012 – 2014) și co-curator
al proiectului „Atelier în tranziție” (2009-2013). În 2018 a
curatoriat expoziția „Urban Steps” la Muzeul Național de Artă
Contemporană - București, în 2019 expozițiile "Young Blood"
din Pavilionul Supercontemporan Art Safari- București și
"Electrecord - Romania in vinyl covers" din cadrul
Festivalului de Artă Europalia - Bruxelles, iar în 2021 expoziția
"Predicțiile Pământului. Despre gândirea și practica
ecologică", Muzeul Național Cotroceni - București.
În practica sa artistică, oscilează cu lejeritate într-o arie largă de genuri și tehnici vizuale, de la desen, colaj și print experimental, la video-instalații, acțiuni-performance și intervenții urbane. Proiectele sale evocă un spirit critic (și autocritic după caz) față de clișeele de gândire din societatea actuală, parodiind falsele valori și icon-uri create de noile media prin diferite tipuri de propagandă fake news. Cele mai recente expoziții sunt: Clubul sportiv al artelor, Muzeul de Artă Recentă, București (2021), Puls 20, Kunsthalle Bega, Timișoara (2021), Omul aproximativ 3.0, Kunsthalle Bega, Timișoara (2022), Puls 22, Muzeul Național de Artă Contemporană București (2023), Culoarea Sunetului, Muzeul de Artă Recentă București (2023).
Partenerii MIMI
Textar este ultimul partener care a semnat o colaborare cu echipa Racing MIMI. Încă din 1913, Textar este unul dintre cei mai importanţi furnizori de produse de frânare pentru o gamă variată de automobile. Acum compania susţine echipa MIMI pe una din puţinele componente care este supusă uzurii şi are nevoie de service regulat.
MIMI este susținut şi în 2023 de o serie de parteneri puternici. UniCredit Leasing, finanțator al BMW Financial Services și MINI Financial Services, cu o implicare importantă în motorsportul românesc, este partenerul principal al proiectului. Michelin susține proiectul și "încalță" MIMI inclusiv cu versatilele Michelin Pilot Sport și Michelin Pilot Sport Cup într-o serie de demonstrații și competiții de stradă. Renovatio, cu e-charge, cea mai mare rețea de stații de încărcare din România, asigură soluții de încărcare.
Din acest an, Samsung devine un partener important, susținând comunicarea MIMI, în timp ce echipamentele mărcii ajută la documentarea proiectului cu materiale foto și video spectaculoase folosind camerele performante cu stabilizare al Samsung S23.
Enviro, partener al companiilor HBK şi Brüel & Kjær, o companie românească care oferă servicii profesionale de măsurare de sunet. Este un parteneriat care îşi propune să exploreze tema motorsportului electric şi a impactului lui, mai ales în contextul competiţiilor din oraşe.
Despre Racing MIMI
Primul MINI Electric din istorie a intrat în al treilea sezon de competiție. Construit pe baza unui model de serie, folosind motorul și bateria de serie, MIMI a primit o serie de îmbunătățiri de performanță din partea echipei Engange Engineering din Brașov, proiectul marcând îmbunătățirile cu numele "Racing MIMI EVO". Între acestea se numără reducerea consistentă de masă cu aproximativ 200 kg (inclusiv uși din fibră de sticlă și plexiglass fără ramă), sistem de răcire suplimentar cu gheață carbonică sau diferențial față cu patinare limitată dezvoltat împreună cu compania Drexler.