PressClub Romania · Article.
Construit să modeleze ziua de mâine: un simbol internaţional îşi sărbătoreşte 50 de ani de naştere
Fri Jul 22 10:30:00 CEST 2022 Comunicat de presă
Între 1970 şi 1972, în doar 26 de luni, la München a fost creat un simbol atemporal cu atracţie globală. 3,5 milioane de ore de lucru pe şantier. 500 de constructori şi 200 de arhitecţi, ingineri şi desenatori. Peste 3.000 de elemente de faţadă sunt fabricate pentru prima dată în Europa folosind procesul japonez de turnare a aluminiului. La acea vreme, angajaţi din 12 ţări au construit reperul BMW. Astăzi, colegi din peste 104 de ţări lucrează împreună aici şi în uzina alăturată.
Press Contact.
Alexandru Seremet
BMW Group
Tel: +40-213041532
send an e-mail
Author.
Alexandru Seremet
BMW Group
Related Links.
Bucureşti/München. Între 1970 şi 1972, în doar 26 de luni, la München a fost creat un simbol atemporal cu atracţie globală. 3,5 milioane de ore de lucru pe şantier. 500 de constructori şi 200 de arhitecţi, ingineri şi desenatori. Peste 3.000 de elemente de faţadă sunt fabricate pentru prima dată în Europa folosind procesul japonez de turnare a aluminiului. La acea vreme, angajaţi din 12 ţări au construit reperul BMW. Astăzi, colegi din peste 104 de ţări lucrează împreună aici şi în uzina alăturată.
Astăzi, BMW Group îşi sărbătoreşte sediul corporate ca un simbol arhitectural, cu peste 200 de invitaţi internaţionali, din mediul de afaceri, cultură, politică şi societate. Discursul principal al Francis Kéré, arhitect şi câştigător al Premiului Pritzker, precum şi apariţia lui Nihal Saad, şeful de cabinet al Alianţei Naţiunilor Unite a Civilizaţiilor, au făcut din ceremonie un eveniment special. Mai ales pentru această ocazie, ilustratorul Christoph Niemann a creat o opera de artă impresionantă, inspirată de turnul BMW. Pe lângă spectacolul celebrului tenor Jonas Kaufmann, precum şi un discurs al Dr. Markus Söder, premierul Bavariei, festivităţile s-au încheiat cu un punct culminant special: cu 12 dansatori verticali, proiectul de dans american BANDALOOP a transformat spectaculos sediul BMW într-o scenă de 100 de metri înălţime la premiera sa germană. Bazat pe coregrafia impresionantă a lui Melecio Estrella, ansamblul a creat o sinteză imponderabilă pentru o interacţiune între arhitectură şi dans. Alături de muzica special compusă de Ben Juodvalkis, dansatorii de pe faţadă din jurul lui Thomas Cavanagh au prezentat "Momentum Curve", un spectacol exclusiv, ca un tribut adus arhitecturii unice.
Până în prezent, sediul BMW Group, cu construcţia sa suspendată, este una dintre cele mai inovatoare clădiri de inginerie din perioada postbelică - deoarece cei patru cilindri sunt suspendaţi de acoperiş printr-o construcţie cruciformă de oţel. În acest proces, clădirea nu a crescut de jos în sus, aşa cum era în general cazul, ci etajele superioare au fost fabricate mai întâi la sol, într-o manieră eficientă ca timp, apoi mutate hidraulic în sus pe "puţul turnului" masiv din beton armat şi finalizate în mai multe etape. În august 1972, vizavi de renumitul parc olimpic proiectat de Behnisch & Partner cu Frei Otto, a fost finalizat sediul central BMW Group. Proiectată de arhitectul austriac Prof. Karl Schwanzer, clădirea administrativă a devenit de atunci un simbol atemporal cu atractivitate globală pentru München şi companie. Cu faţada impresionantă, construcţia vizionară şi conceptul spaţial, "turnul suspendat" combină în mod unic concizia vizuală cu o logică constructivă şi funcţională. Puterea inovatoare a designului lui Schwanzer reprezintă BMW Group atunci ca şi acum, făcând din sediul companiei un far al mobilităţii durabile pentru mâine. Sărbătorit în mass-media drept "cel mai impresionant şi mai spectaculos sediu corporate din lume", este nu doar un simbol al succesului economic, ci reprezintă şi schimbul internaţional şi colaborarea interculturală. Astăzi, "comunicarea construită" implementată de Schwanzer arată calea către o nouă eră de electrificare, digitalizare şi circularitate.
Francis Kéré, arhitect şi câştigător al Premiului Pritzker:
"Arhitectura şi industria auto au fost şi continuă să fie unii dintre cei mai importanţi catalizatori ai inovaţiei, dezvoltării economice şi prosperităţii naţiunilor. Ambele industrii schimbă societatea, sunt orientate spre viitor şi declanşează tendinţe globale care au un impact complex asupra economiei şi mediului înconjurător. Astăzi, oamenii, natura şi industria se află sub o presiune enormă pentru a găsi soluţii care necesită o examinare onestă a acţiunilor noastre. Drept urmare, actorii de la arhitectură la afaceri trebuie să se unească mai mult ca niciodată, recunoscând simbiozele şi responsabilităţi noastre pentru a ne adapta creaţiile respective pentru a ne concentra asupra unui viitor durabil."
Caroline Schwanzer, nepoata Prof. Karl Schwanzer:
"Când am fost pentru prima dată la München cu tatăl meu, am vizitat clădirea BMW. Mi-a spus – Karl Schwanzer a construit sediul central BMW de sus în jos, adică cei patru cilindri atârnă de o structură de pe acoperiş. Acest lucru m-a fascinat. Mi-a plăcut că bunicul meu a gândit diferit şi că această <<gândire diferită>> a fost şi apreciată. În calitate de profesor şi formator, a ajutat să se formeze o generaţie de arhitecţi fenomenali. A încurajat şi a provocat, dar, mai ales, a inspirat. Acest lucru m-a inspirat întotdeauna să ajung la stele!"
Dr-Ing. Dr-Ing. E.h. Norbert Reithofer, preşedinte al Consiliului Director al BMW AG:
"Turnul BMW şi-a pus amprenta asupra BMW Group. Este un simbol al arhitecturii, plin de spirit de pionierat. Reprezintă conştientizarea şi încrederea în sine ale BMW că progresul vine prin inovaţie. Această clădire este atât de spectaculoasă, încât nimeni nu rămâne indiferent. Fiecare generaţie de la BMW este responsabilă pentru conducerea companiei în viitor. Sediul central al lui Karl Schwanzer a oferit BMW Group un sentiment de identificare în drumul său spre a deveni un jucător global."
Oliver Zipse, preşedinte al Consiliului de Administraţie al BMW AG:
"A vorbi despre viziune înseamnă, de asemenea, să gândim dincolo de spiritul vremurilor şi să dezvolţi un simţ a ceea ce va dura în viitor. Sediul central BMW a gândit acest lucru cu mult înainte şi chiar şi astăzi este greu de depăşit din punct de vedere al modernităţii. Această clădire este întotdeauna un stimulent pentru a sări mai departe decât ne-am aştepta în mod normal. Ne străduim să facem următoarea sută de ani la fel de reuşită ca ultima sută de ani."
Melecio Estrella, director artistic şi coregraf BANDALOOP:
"Ne-am inspirat din curbura acestei clădiri, recunoscând că trupul uman se exprimă în curbe şi spirale. Când luăm în considerare acceleraţia pe care o reprezintă BMW, reflectăm asupra impulsului inimii umane, conducându-ne către o lume trăibilă pentru generaţiile viitoare".
Prof. Karl Schwanzer (1918-1975):
"Dacă te-ai hotărât să fii arhitect, trebuie să ai curajul să vrei să împlineşti viziuni. Arhitectura este o artă a comunicării, un mijloc de comunicare de-a lungul secolelor. Perseverenţa este creativă. Acurateţea, punctualitatea, continuitatea şi modestia sunt cele mai bune parteneri. A crea nu este o corvoadă agonizantă, ci un mijloc de bucurie. A lucra cu bucurie face viaţa plină de sens."
"În design, au fost alese forme clar lizibile, care transmit precizie, perfecţiunea tehnică şi frumuseţea formei ca expresie şi asociere cu imaginea unei fabrici de automobile."
Comanda şi platoul de filmare
În 1968, BMW AG a anunţat un concurs de arhitectură pentru proiectarea unei noi clădiri administrative BMW. Pentru a convinge Consiliul de Administraţie al BMW, Consiliul Director şi acţionarii importanţi, Schwanzer a construit un model 1:1 al unei podele complete în formă de trifoi în studiourile Bavaria Film. În decembrie acelaşi an, conducerea BMW i-a atribuit contractul pentru construirea noului sediu. Decorul lui Schwanzer şi filmarea pitch-ului l-au implicat şi pe Rolf Zehetbauer, care a câştigat Premiul Academiei (Oscar) în 1973 pentru regia artistică a "Cabaret". Doi ani mai târziu, a fost lansat filmul de la Hollywood "Rollerball" - cu turnul BMW ca protagonist arhitectural. Indiferent că vorbim de "Suspiria" (1977), "Bloodline" (1979), "Zwei Nasen tanken Super" (1984) sau "Vaterfreuden" (2014): sediul BMW şi-a sărbătorit propriul succes pe marele ecran.
Descrisă de artistul Peter Blake drept o "piesă unică de arhitectură pop", arhitectura sa impresionantă rămâne un simbol al deciziilor corporate vizionare pentru un viitor de succes.
Tablourile monocrome de format mare "Roşu", "Galben" şi "Albastru", comandate lui Gerhard Richter în 1972 şi create special pentru foaier, sunt chiar la începutul angajamentului cultural de jumătate de secol al BMW Group, cu sute de iniţiative la nivel mondial. Acestea vor fi restaurate ca parte a sărbătorilor aniversare şi apoi reprezentate aşa cum a intenţionat iniţial artistul.
Arhitectura la BMW
BMW Group poate reflecta asupra unei tradiţii de zeci de ani de colaborare cu arhitecţi renumiţi. Încă de la construirea sediului central de către Karl Schwanzer, compania a optat în mod conştient pentru un tip de arhitectură dinamică, care mai târziu urma să continue cu clădirile ce impun tendinţe realizate de către Zaha Hadid - uzina BMW Group din Leipzig (2005) -, Coop Himmelb(l)au - BMW Welt din München (2007) - şi Sir Nicholas Grimshaw - fabrica Rolls-Royce din Goodwood (2003). În 2022, biroul OMA din Rotterdam al lui Rem Koolhaas şi arhitecţii danezi de la 3XN au fost însărcinaţi de BMW să transforme fabrica principală din München şi să modeleze împreună producţia urbană pentru viitor. (Comunicat de presă).
Un nou film despre Karl Schwanzer
"He Flew Ahead" (A zburat înainte) este titlul unui lungmetraj despre Karl Schwanzer cu actorul Nicholas Ofczarek în rolul arhitectului. Regizorul Max Gruber a creat filmul în numele lui Martin Schwanzer, regretatul fiu al lui Karl Schwanzer şi al nepoatei arhitectului, Caroline. După cum sugerează subtitlul "Un poem arhitectural", este o abordare neconvenţională a unei personalităţi extraordinare care a înţeles arhitectura ca poezie materializată. Pe lângă Karl Schwanzer însuşi, martori şi însoţitori contemporani importanţi îşi spun şi ei gândurile în film, care va avea premiera oficială în toamna anului 2023.
Expoziţie aniversară specială la Muzeul BMW
Sediul central BMW Group şi Muzeul BMW, cunoscut drept "Bolul", sunt două dintre cele mai distinctive clădiri din München şi sunt apreciate ca simboluri ale arhitecturii germane postbelice. De la început, Muzeul BMW a fost parte integrantă a viziunii lui Karl Schwanzer pentru sediul central al companiei. O expoziţie specială despre ansamblu, care este clădire protejată din 1999, transmite istoria zonei sediului central din foaierul muzeului şi prezintă modele arhitecturale de la momentul construirii acestuia. Expoziţia va fi expusă până la 3 octombrie 2022. Intrarea va fi liberă.
La München, anul olimpic 1972 va fi sărbătorit prin expoziţiile "Oraşul Olimpic München. Retrospectivă şi perspective" la Muzeul de Arhitectură din München, "Viziuni şi Realitate. Artă pentru Jocurile Olimpice din 1972 de la München" în Galeria Primăriei, precum şi "Jocurile Olimpice 72 în imagini - Fotografii din colecţiile Bibliotecii Bavareze de Stat".
Informaţii suplimentare despre Arhiva Karl Schwanzer de la WIEN MUSEUM sunt disponibile digital la https://issuu.com/wienmuseum/docs/architect_karl_schwanzer_leidenschaft_english şi https://issuu.com/wienmuseum/docs/architekt_karl_schwanzer_wk_1978-en.
BANDALOOP
BANDALOOP celebrează spiritul uman, natura şi comunităţile prin dans care foloseşte tehnologia de alpinism pentru a extinde şi a provoca ceea ce este posibil. "Suntem foarte mândri să interpretăm o lucrare de prim rang, Momentum Curve, pentru BMW, o scrisoare de dragoste către München, în timp ce aducem BANDALOOP în Germania pentru prima dată, dar nu ultima. Este palpitant să oferim artă publică expansivă, iar adevărata natură a zborului uman pe Four Cylinder, pentru a celebra inovaţia şi concentrarea ingeniozităţii, va străluci spectaculos pentru ca toată lumea să o vadă", spune directorul executiv Thomas Cavanagh. Un inovator în performanţa verticală, BANDALOOP are sediul în Oakland (California) şi împleteşte perfect fizica dinamică, coregrafia complicată şi tehnologia de alpinism pentru a transforma ringul de dans în felul său. Fondată de Amelia Rudolph şi sub conducerea artistică a lui Melecio Estrella, BANDALOOP reimaginează dansul, activează spaţiile publice şi inspiră uimire şi imaginaţie publicului din întreaga lume.
Angajamentul cultural BMW Group
Staatsoper für Alle Gerhard Richter CORPORATE CITIZENSHIP Bienala Kochi-Muziris BMW Art Cars Bienala de la Berlin Ólafur Elíasson Art Basel Max Hooper Schneider BMW Art Journey DIALOG INTERCULTURAL Art D'Égypte Cao Fei Esther Mahlangu Zaha Hadid Les Rencontres d'Arles Jeff Koons Acute Art Tate Modern CONTINUITATE Artsy BMW Open Work by Frieze PARTENERIATE Andy Warhol BMW Guggenheim Lab Lu Yang Samson Young Opera de Stat din Bavaria BMW Welt Jazz Award LIBERTATE CREATIVĂ Tefaf INTERACŢIUNE Teatrul Academic de Stat Balşoi al Rusiei Kyotographie Premio de Pintura Muzeul Garage de Artă Contemporană Paris Photo DEZVOLTARE DURABILĂ Leelee Chan Art Dubai Teatro alla Scala BMW Classics Jenny Holzer BMW Art Guide by Independent Collectors
De ce Cultura? De ce nu! Cultura este cunoaştere, un sanctuar al frumuseţii şi al profunzimii, al sensului şi al păcii. O evadare care inspiră. Liniştită în cel mai bun caz, chiar deranjantă uneori. În calitate de cetăţean corporate, BMW Group ia în serios responsabilitatea socială, ca parte a căreia a fost implicat în sute de iniţiative culturale în întreaga lume timp de o jumătate de secol, atât în artă, muzică şi sunet sau arhitectură, cât şi în design. Ca partener pe termen lung, libertatea creativă este esenţială - şi la fel de esenţială pentru lucrările revoluţionare ca pentru inovaţiile majore în cadrul unei companii precum a noastră.